Mors dag eller måske snarere handelstandsforeningens dag?

Mors dag er en amerikansk opfindelse, som udspringer af en menneskekærlig tankegang. Dagen blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe (18191910). Oprindeligt var tanken, at dagen også skulle være en dag for fred. Anna Jarvis (18641948) fik udbredt kendskabet til dagen, i første omgang for at ære sin egen mor, som arbejdede bl.a. for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden, men efterhånden også for generelt at ære alle mødres arbejde.  
En dag tilegnet fred og en dag til ære for mødres arbejde er en smuk gestus,  men se lige, hvad dagen har udviklet sig til. Annoncørerne i den lokale ugeavis manglede ikke salgsargumenter for deres varer i denne uge: “Har du husket mors dag?” “Husk, vi har også åben på søndag – det er mors dag.” “Særligt tilbud til mors dag.” Og kunderne (læs mændene) stod i kø dagen før dagen hos blomsterhandleren, i smykkebutikken, i tøjbutikken osv.
Mest bizart var nok oplevelsen i byens lingeributik, hvor en yngre mand solede sig i sin geniale gaveidé, mens han betalte for blondetrusser og bh. “Ja, det her holder jo meget længere end blomster”, sagde han, “og måske er så  jeg heldig, at jeg får lov til at hjælpe hende med at tage det af.” !!! Ja, hver sine lyster, men helt ærligt – er det helt normalt at gøre sig forhåbninger om at hjælpe sin mor ud af undertøjet? Ja, jeg spørger bare.

Dette indlæg blev udgivet i Tankevækkende. Bogmærk permalinket.

Et svar til Mors dag eller måske snarere handelstandsforeningens dag?

  1. Pia siger:

    Aihh Mete, du er bare så skarp! Hvem har lyst til at hjælpe sin mor ud af undertøjet? – prøv bare at spørge vores ungersvende. De vil synes det bare er så klamt. Den oprindelige ide er indlysende og ligetil, indtil den blev “overtaget” af forretningsverdenen. Fred være med det, men vi andre da gudskelov klarhed nok i vores hjerner til at tænke vores…

    Og så skal din dejlige mand da lige have et stort HURRA her fra os – den drengerøv….!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s