Tamil hindubryllup

“Har du ikke lyst til at komme med til min brors bryllup?”, sagde Santha, min elev til mig en dag. Santha kommer fra Sri Lanka og har været hele sit voksenliv i Danmark. Hun kommer af og til hos mig i læsevejledningen og fortæller ofte om tamilkulturen i Danmark.

IMG_1985 IMG_2102

Det er ikke ualmindeligt, at man inviterer naboer og andre fjernere relationer med til bryllup, og Santha inviterede som gommens storesøster. Som jeg forstod, var det brudens forældres, der holdt festen, og festen måtte ikke være for dyr, så der var kun inviteret ca. 150 gæster! Brylluppet blev holdt i Stenmagle i den nedlagte folkeskole, som nu er opkøbt af foreningen for Saiva Tamil Kultur Forskningscenter. Skolens gymnastiksal og aula er indrettet som tempel, men i øvrigt bar bygningerne stadig præg af folkeskole med nedslidte gangarealer og glemte sager på knagerækkerne.

“Kom kl. 9.00” lød invitationen, som jeg efterfølgende havde fået via FaceBook fra Sanga og Vinjii, gommen og hans brud, så jeg mødte ind søndag formiddag med en lille bryllupsgave i håndtasken. Jeg blev vist ind i aulaen, et udsmykket lokale med en slags alter (og ingen sko-område) og stole på rækker til alle gæsterne. De gamle skolestole var kommet til ny ære og værdighed med hvidt stofbetræk og store røde sløjfer.

Alle gæster var slet ikke kommet endnu, og mens musikken væltede ud af de opstillede højttalere, blev vi gæster opvartet med tamilsnacks – småretter, der alle havde været en tur i frituregryden. Der selv også serveret te med mælk OG sukker, og så sad vi bare der og ventede.

IMG_1988 IMG_1990 IMG_1995

Omkring kl. 10.00 ankom et filmcrew – en fem til seks mand med udstyr nok til at optage den helt store BollyWood-film, og efterhånden som de fik stillet kamera, lysskærme og øvrigt grej op, forsvandt udsigten til alteret!

Efter halvanden times ventetid skiftede musikken pludselig, – stadig indiske-tamilske musiktoner – og gommen ankom i følgeskab med Santhas ældste søn på 15. Gommens (og Santhas) forældre er skilte og kunne derfor efter tamilsk skik ikke føre deres søn til alters, så denne rolle havde Santha overtaget sammen med sin mand og børn.

IMG_1999 IMG_2002

Sanga, gommen og Santhas søn ventede tålmodigt oppe ved alteret, og igen var der et musikskift, og endelig kom bruden ind med sit følge af brudepiger. De to præster foretog en række ritualer, som var svære at se for det brede filmcrew. Det kunne dog både lugtes og ses i lokalet, at der blev tændt bål foran brudeparret. Mens vielsen eller måske snarere vielserne stod på, var der en snakken og en hyggelig uro på rækkerne blandt gæsterne. I tamilsamfundet kender aller hinanden indenfor et geografisk område, og alle er inviteret med til hinandens bryllupper, så det gør nok ikke det store indtryk, når man er samlet til bryllup. Musikken bragede, og jeg har læst mig til, at det er for at holde onde ånder væk.

IMG_2016

Undervejs i vielsesritualet forlod gom og brud salen med et lille følge og vendte tilbage efter lidt tid, og bruden havde nu skiftet til ny kjole og bar denne gang et guldslør for ansigtet.

IMG_2039 IMG_2045

Ritualerne fortsatte, og nu blev vi gæster inviteret med op i bar-fods-området for at kaste blomsterblade på brudeparret. Da bruden fik sit guldsmykke om halsen, fjernede hun sløret, og hendes tårer viste, at nu var vielsen gennemført. Denne gang stillede alle gæster op på række for at lykønske brudeparret og aflevere de sammenfoldede pengesedler, som det åbenbart er kutyme at give som bryllupsgave. Jeg håber nu, at brudeparret blev glad for min lille Kählervase. Jeg havde spurgt Santha forinden, hvad jeg skulle give, og hun foreslog en lille ting til hjemmet.

IMG_2065 IMG_2067 IMG_2063

Der var dækket op til spisning i lokalet ved siden af, og drikkevarerne – Cola, Fanta og 7-UP stod som dekoration på bordene. Vielsen havde taget i alt tre timer inklusive ventetiden, så jeg tænkte, at resten af festen var nok mere for de nærmeste, og det var et passende tidspunkt at forlade selskabet.

Dette indlæg blev udgivet i Oplevelser og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s